Dit was het EOTO ConnectFest!
Van anti-pestcampagnes op school om ongelijkheid te verminderen tot zelf geschreven liedjes en spoken words. Leerlingen presenteerden dit en nog veel meer tijdens het EOTO ConnectFest op woensdag 5 juni in het Huis van Utrecht.
Mensen uit verschillende leefwerelden komen elkaar steeds minder tegen in de samenleving. Dit probleem zie je op schoolniveau al terug. Each One Teach One (EOTO), onderdeel van NUOVO Scholen, verbindt jongeren met verschillende achtergronden, geloofsovertuigingen, uitdagingen en scholen. Het programma is gebaseerd op drie competenties: burgerschap, communiceren en persoonlijk leiderschap. Begin juni 2024 vond de eindafsluiting van EOTO plaats: het EOTO ConnectFest. Het was een dag vol verbinding en plezier!
Een podium voor talent!
Tijdens het EOTO ConnectFest kregen leerlingen de kans om alles wat ze geleerd hebben in praktijk te brengen. Gedurende het hele jaar werkten leerlingen van tien verschillende NUOVO-scholen samen met docenten en professionals aan het ontdekken en delen van hun eigen verhalen. Tijdens de slotbijeenkomst op 5 juni kregen zij eindelijk het podium om hun talenten en verhalen te delen.
Creatieve belevingstafels, geïnspireerd door de SDG's
Elke school koos een Sustainable Development Goal (SDG) waaraan leerlingen werken. Met creatieve belevingstafels brachten de leerlingen hun ideeën tot leven en inspireerden ze elkaar.
Over EOTO
Each One Teach One (EOTO), onderdeel van NUOVO Scholen, verbindt jongeren met verschillende achtergronden, geloofsovertuigingen, uitdagingen en scholen. Het programma is gebaseerd op drie competenties - burgerschap, communiceren en persoonlijk. Each One Teach One biedt een methode die aansluit bij de burgerschapsdoelen voor scholen in het voortgezet onderwijs, en is opgericht door Ayan Yusuf Boss en Pascale Dings. Binnen het project worden scholen met zeer verschillende leerlingpopulaties aan elkaar gekoppeld.
Hoe werkt het?
Twee scholen met een andere achtergrond, cultuur of denkwijze worden een halfjaar lang aan elkaar gekoppeld. Leerlingen volgen drie cycli vanvijf weken, waarbij steeds één van drie competenties centraal staat: intercultureel burgerschap, communiceren en persoonlijk leiderschap. Als afronding van een competentie maken de leerlingen samen een kunstuiting, waarin ze laten zien wat ze geleerd hebben. Tijdens de eindafsluiting van het hele schooljaar, het EOTO ConnectFest, presenteren de leerlingen een gezamenlijk eindproduct. Uiteindelijk leidt Each One Teach One tot meer verbinding, onderling begrip en persoonlijke groei.
Wil je meer weten over EOTO? Neem vooral een kijkje op de website via deze link.