Nieuw: leerlingen kunnen zelf een time-out nemen

Voor leerlingen die snel overprikkeld raken of soms last hebben van woede of angst, hebben wij sinds dit schooljaar iets nieuws: een time-out kaart. Met deze kaart kunnen leerlingen even de klas uitgaan zonder dat ze steeds hoeven uit te leggen waarom.

Zodra de leerling buiten het klaslokaal de kaart laat zien, weten wij dat we de leerling niet hoeven terugsturen naar de klas. In plaats daarvan kunnen we kijken wat de leerling op dat moment nodig heeft en hoe wij kunnen helpen. Zo creëren we een veilige omgeving waarin leerlingen hun grenzen kunnen aangeven en wij ze op een passende manier kunnen ondersteunen.

Zelf time-out aanvragen

Leerlingen kunnen zelf aangeven wanneer ze een time-out nodig hebben. Voor ze de les willen verlaten, moeten ze dit wel aan de leraar laten weten. Ze geven aan of het om een korte of lange time-out gaat. Een korte time-out duurt 5 minuten op de gang. Voor een langere time-out, tussen de 5 en 30 minuten, gaat de leerling naar de kantine. We registreren elke time-out in Magister, zodat we kunnen kijken of een leerling extra ondersteuning nodig heeft of dat de time-outs voldoende zijn.

Een veilige leeromgeving vanuit vertrouwen

Schoolleider Ahmed Mahamed is blij met de nieuwe maatregel: "Het geeft leerlingen de mogelijkheid om hun grenzen aan te geven en biedt ons concrete handvatten om ze op maat te ondersteunen. Dit draagt bij aan een veilige leeromgeving die uitgaat van wederzijds vertrouwen.”


Ook interessant