De overgang van basisschool naar middelbare school is een belangrijke stap. Met de POVO-procedure krijgt ieder kind dezelfde kans op een plek op de middelbare school die het beste bij hem of haar past. Hier lees je wat de POVO-procedure is en hoe de procedure werkt in de regio Utrecht - van het voorlopige advies tot de plaatsing.
Wat is de POVO-procedure?
POVO staat voor primair onderwijs (PO) en voortgezet onderwijs (VO). Het proces helpt leerlingen uit groep 8 om soepel de overstap naar de middelbare school te maken. De procedure bestaat uit een voorlopig advies, een doorstroomtoets en een definitief advies. Daarna meldt de basisschool de leerling aan bij de meest passende school.
POVO-procedure Utrecht: zo werkt het
De 16 verschillende NUOVO Scholen zijn allemaal gevestigd in Utrecht en omgeving. De POVO-procedures van deze scholen zijn grotendeels gelijk, maar verschillen soms op detailniveau. Dat hangt af van onder welke regio de betreffende NUOVO school valt:
Belangrijke stappen en data voor alle regio's
- Voorlopig advies: tussen 10 en 31 januari krijgen leerlingen hun voorlopig schooladvies van hun basisschool.
- Doorstroomtoets: in de eerste twee weken van februari maken leerlingen deze toets, die het niveau voor taal en rekenen meet.
- Uitslag toets: uiterlijk 15 maart krijgen scholen de resultaten.
- Definitief advies: op basis van de toets kan de basisschool het advies naar boven bijstellen (niet naar beneden). Het definitieve advies volgt uiterlijk op 24 maart. Dit advies is bindend, dus je moet je eraan houden.
- Schoolkeuze: nu kun je je opgeven voor de school naar keuze. Per regio verschilt het voor hoeveel scholen je je op moet geven. Hoe dat zit, lees je hieronder.
- Aanmelding: uiterlijk 31 maart meldt de basisschool de leerling digitaal aan.
- Plaatsing: op 16 april hoor je op welke school je bent geplaatst!
Meer details over speciale situaties, zoals voorrang of loting, lees je hieronder.
Belangrijke stappen en data per regio
Op 16 april hoor je op welke school je bent geplaatst.
Meer weten?
Bekijk hieronder de wat de meest voorkomende begrippen betekenen of check alle informatie over de POVO-procedures op de website Samen naar het VO.
Begrippen kort uitgelegd
Doorstroomtoets
De school heeft natuurlijk al een heel goed beeld van een leerling. De doorstroomtoets geeft de school nog meer informatie: kan een leerling misschien nog meer aan? Zo zorgt de doorstroomtoets ervoor dat alle leerlingen de kans krijgen om te laten zien wat ze kunnen. Deze toets meet de taal- en rekenvaardigheden van de leerling. Als de toets een hoger advies oplevert dan het eerste advies, wordt het advies naar boven bijgesteld.
Definitief schooladvies en plaatsing
Het definitieve schooladvies bepaalt op welk niveau de leerling geplaatst wordt. Middelbare scholen houden zich aan dit advies. Bij een dubbeladvies (bijvoorbeeld havo/vwo) moet de middelbare school minimaal het laagste niveau van het advies aanbieden.
Als een school vol zit, wordt er geloot. Leerlingen die niet op hun eerste voorkeur geplaatst worden, schuiven door naar de volgende school op hun lijst, tot ze een plek hebben.
Plaatsingsgarantie
Sommige scholen hebben plaatsingsgarantie. Dit betekent dat leerlingen hier altijd terechtkunnen. Als een school met plaatsingsgarantie op de lijst staat, zijn geen extra keuzes nodig.
Loting bij te veel aanmeldingen
Als een school meer aanmeldingen krijgt dan plekken, wordt er geloot. Dit gebeurt digitaal onder toezicht van een notaris. Leerlingen die niet op hun eerste keuze worden geplaatst, schuiven door naar hun tweede voorkeur, enzovoort.
Voorrang bij plaatsing
In bepaalde situaties hebben leerlingen voorrang:
- Utrechtse leerlingen bij hun eerste voorkeursschool in Utrecht
- Leerlingen met broertjes of zusjes op specifieke scholen
- Leerlingen die onderwijs volgen binnen speciale onderwijsconcepten zoals 10-14 onderwijs
Directe plaatsing
Sommige leerlingen worden direct geplaatst, zoals:
- Leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften
- Leerlingen met een broertjes-/zusjesregeling op specifieke scholen
- Leerlingen uit onderwijsconcepten zoals Aurelius College of Academie Tien