15 - Apr - 2024

Geen gebedsverbod op Leidsche Rijn College

Als openbare school heten wij iedereen welkom en op onze school zijn alle geloofsovertuigingen welkom. Wij respecteren het recht op godsdienstvrijheid.

Er is op (en rond) het Leidsche Rijn College commotie ontstaan naar aanleiding van een vraag van een groep leerlingen naar mogelijkheden voor een gebeds- of stilteruimte in het schoolgebouw.

Als openbare school heten wij iedereen welkom en op onze school zijn alle geloofsovertuigingen welkom. Wij respecteren het recht op godsdienstvrijheid, binnen de kaders van de wet. Bidden is op het LRC toegestaan, mits dit in de eigen tijd van de leerling plaatsvindt (voor of na schooltijd en tijdens pauzes en lesuitval) en op een plek waar anderen niet gestoord worden.

Binnen het LRC is er door leerlingen en schoolleiding onderzoek gedaan naar mogelijkheden voor gebedsruimtes in het publieke domein. Vaak zijn er ‘stilteruimtes’ ingericht, waar mensen met en zonder religieuze achtergrond terecht kunnen voor een moment van stilte, zonder dat deze ruimte door een bepaalde groep wordt geclaimd.

Die optie onderzoeken we voor onze school ook, in nauwe afstemming met de andere NUOVO Scholen.

Gesprek over identiteit

De actuele discussie over het al dan niet toestaan van bidden op school, heeft ook een positieve wending gekregen. Niet alleen op het LRC voeren we momenteel het gesprek over (religieuze) identiteit met leerlingen en ouders, ook met alle andere NUOVO Scholen voeren we het gesprek hierover. Daarbij zoeken we contact met deskundigen uit de samenleving om ons hierin te ondersteunen. Want de NUOVO Scholen vinden het belangrijk dat alle leerlingen zich op school welkom en thuis voelen, welke achtergrond ze dan ook hebben. De samenstelling van onze schoolpopulatie is vergelijkbaar met die van de omgeving van de school en daar hechten we veel waarde aan. De school is tenslotte een maatschappij in het klein, een oefenplaats voor nu en later.

Verbinding

Uit gesprekken met medewerkers, ouders en leerlingen blijkt dat we vooral meer met elkaar in dialoog moeten zijn over die belangrijke vraag: hoe zorgen we er samen voor dat iedereen zich welkom voelt op school en hoe sluiten we niemand daarvan uit? We gaan met alle betrokkenen de dialoog aan, binnen en buiten de school. Juist om te zoeken naar wat ons verbindt, in plaats van wat ons tegenover elkaar plaatst.

Eric Hordijk

Rector

Ook interessant

Het Leidsche Rijn College heeft zijn plannen voor de komende jaren vastgelegd in het schoolplan 2024-2028. Op deze poster ziet u in één oogopslag waar we voor gaan en waar we voor staan!

Lees verder

Het Leidsche Rijn College heeft zijn plannen voor de komende jaren vastgelegd in het schoolplan 2024-2028. Op deze poster ziet u in één oogopslag waar we voor gaan en waar we voor staan!

Lees verder

In oktober 2024 gaven onze leerlingen tijdens de leerlingarena hun feedback over hun eerste periode op VOLT! Toekomstmakers. En dat leverde een waardevol inzicht op: de leerlingen hebben behoefte aan meer interactie en afwisseling in de lessen. Daar zijn we meteen aan de slag gegaan! Het resultaat? Een nieuwe lesopzet,...

Lees verder

Onze Open Dagen komen eraan! Op 31 januari en 1 februari openen we onze deuren, en dat willen we natuurlijk aan iedereen laten weten. Naast onze standaard online uitingen en abri’s hebben we dit jaar gekozen voor iets bijzonders: biologisch afbreekbare ‘green graffiti’ op de stoep. Een duurzame manier om...

Lees verder

Café Chantant 2025 was weer ongelooflijk mooi, met live muziek van (oud-)leerlingen en docenten van het Anna van Rijn College.

Lees verder

Ook dit jaar heeft het Anna van Rijn College leerlingen naar het provinciehuis in Utrecht gestuurd om deel te nemen aan regionaal MEP.

Lees verder